VEILIGE TROMBOSEZORG

BIJ U IN DE BUURT

INZAGE
IN UW DOSSIER
GEBRUIK
ONZE
APP

Nieuws

Bericht voor zelfmanagement patiënten

door Leonie van Wamel op 19 mrt 2024, 12:00

Stop de prop
U zult vast wel de reclame gezien hebben van de TromboseStichting: Stop de Prop.
Wij hebben een aantal papieren brochures gekregen om uit te delen. Dit aantal is te weinig om u allemaal te bereiken. Via onderstaande link kunt u de brochure digitaal inzien. Trombosestichting-brochure-2023.pdf

Digitale controles
Met ingang van september 2023 is het ook mogelijk om de jaarlijkse controle digitaal uit te voeren . Hier zitten wel enkele voorwaarden aan

  • U komt hiervoor in aanmerking als u minstens 1,5 jaar zelf uw INR controles uitvoert
  • In het dossier moet zichtbaar zijn dat u op tijd meet en dat u de gemeten INR via Tropaz doorgeeft
  • De digitale controle verloopt via MS Teams. Hebt u nog niet MS Teams op uw PC of tablet, dan kunt u dit vrij gemakkelijk installeren.
  • Kort voor de controle, krijgt u van ons een link toegestuurd om toegang te krijgen tot het digitale overleg

Locatie Huisartsen spoedpost in Arnhem is per 1-2-2024 vervallen.
Nieuwe locatie: Rijnstate Zuid /poli Zuid, Marga Klompélaan 6 Arnhem
De patiënten die gebruik maken van de controlelocatie huisartsenpost in de Meester D.U Stikkerstraat in Arnhem, zijn persoonlijk benaderd. Gelukkig zijn we welkom binnen Rijnstate en mogen we gebruik maken van een van de prikcabines van de afdeling bloedafname. Deze bevinden zich op de 1e verdieping. Er is een lift.

Foutmeldingen / error metingen op de Coaguchek XS
Indien er te weinig bloed wordt gebracht, zal de meter een error 5 geven. Helaas zien we bij controles wel eens dat een error 5 wordt ingevoerd als INR=5.0 Of een error 6 als INR=6.0

Wij willen u hiervoor de groots mogelijke aandacht vragen. Een INR uitslag bestaat altijd uit 2 cijfers. Eén cijfer vóór de komma en één achter  de komma. Er staat achter het getal ook: INR
Ziet u geen cijfer achter de komma, dan is dit een foutmeting en dient u de meting te herhalen, veelal met een grotere druppel. U dient hiervoor opnieuw te prikken omdat de meting uitgevoerd moet worden binnen 15 seconden na het prikken. Lukt het de 2e keer ook niet? Probeer het dan de volgende dag nog een keer. Blijft het probleem bestaan: Bel ons en wij denken met u mee.

Reden voor error 5: te weinig bloed opgebracht, meestal omdat de vingers te koud zijn. Probeer dit te voorkomen en warm uw handen vooraf op aan een kopje thee of iets dergelijks. De handen onder de warm water stroom houden, helpt ook. Let dan wel op dat de handen goed droog zijn voordat u gaat prikken.
Let op: Bij de Coaguchek INRange is op het display zichtbaar dat het een foutmelding is. Bij deze meter kan de vergissing niet gemaakt worden.
Hieronder ziet u de verklaring van de meest voorkomende foutmeldingen. U kunt deze ook vinden in de handleiding van de Coaguchek.

error meldingen

Help! De instellingen van mijn meter zijn weg
Een ander veel voorkomend probleem wat we horen, is het wegvallen van de instellingen zoals de datum. De meter geeft aan dat er iets met de strip is. Veelal is de reden dat de batterijen vervangen zijn. Dit is nodig als er nog maar twee streepjes te zien zijn in de batterijicoontje op het display. U ziet dit symbool links onderin bij het opstarten. Om te voorkomen dat de instellingen wegvallen raden wij u aan om de batterijen één voor één eruit en erin te zetten. Dus één oude batterij eruit en meteen één nieuwe erin totdat alle 4 batterijen vervangen zijn. Wij raden u aan om Duracell batterijen te gebruiken. Ze gaan echt langer mee, waardoor ze op den duur voordeliger zijn.

Mocht het toch gebeuren dat de instellingen wegvallen, kijk dan in de handleiding hoe dit opnieuw te doen. Lukt het niet? Geen nood, bel ons en wij loodsen u door het programma.

Strips en chips worden opgestuurd
U zult het vast al gemerkt hebben dat wij voortaan de strips en chips (Micro INR Meter Link) opsturen in plaats dat u deze meekrijgt bij de laatste controle. De reden hiervoor is dat wij zagen dat we heel veel strips moeten weggooien. Als u nog 2 strips of chips heeft mag u ons bellen en wij sturen nieuwe op. De verzending vindt plaats van maandag tot en met donderdag.  Helaas hebben we te maken met een zeer slechte postbezorging, waardoor we niet kunnen garanderen dat u de strips of chips de volgende dag in huis hebt. Wij horen van patiënten dat de gemiddelde tijd tussen verzending en bezorging ligt tussen de 3-5 dagen.

Vervaldatum strips

kokertje strips

Aandachtspuntjes
Wist u dat;

  • wij het fijn vinden als u de gemeten INR uitslag instuurt tot donderdagmiddag 15:00 uur, bij uitzondering op vrijdag tot 12:00 uur. Liever geen INR bepalen vanaf vrijdag 12:00 uur tot maandagochtend 06:00 uur, omdat we gesloten zijn en zullen niet reageren op binnenkomende INR uitslagen.
  • als u op werkdagen (vrijdag tot 12.00 uur) de gemeten INR instuurt, u aan het einde van de dag het doseeradvies in Tropaz ziet en dat wij er van uitgaan dat u ook kijkt. U wordt niet gebeld voor een aanpassing in de dosering.
  • als u een keer uw INR gemeten heeft voor de gevraagde hercontrole datum, u  deze ook door dient te geven. Dit is voor ons een verklaring voor het gebruik van meer strips dan verwacht en voorkomt vragen hierover.
  • als wij een bericht sturen via Tropaz, u hiervan een melding krijgt op u persoonlijk emailaccount en dat u dan de inhoud van het bericht ziet, als u het tabblad Berichten box opent binnen Tropaz
  • wij het het meest fijn vinden, als u de Berichten box gebruikt als communicatiemiddel

Wij bieden geen trainingen zelfdoseren aan …
…. maar bent u al een zelfdoseerder en u vindt een dosering opstellen lastig … Overweeg dan om wel de INR meting zelf te blijven uitvoeren, maar het doseren aan onze arts over te laten.

Stuur ons een bericht via de berichten box Tropaz of email naar info@tzd.nl en wij zetten u om van zelfdoseerder naar zelfmeten. Voor u blijft alles hetzelfde, alleen hoeft u geen dosering meer in te voeren. Dit doen de doseerdeskundigen van TZD voor u. Zij zien dus altijd uw gemeten INR waarde. U blijft zelfmeten en komt met een bepaalde frequentie op controle om uw vaardigheid INR bepaling te tonen. De vergoeding voor zelfmeten of zelfdoseren is hetzelfde.

Terug naar het nieuwsoverzicht

ZELFMANAGEMENT

IETS VOOR U?

ZOEK JE MEER INFORMATIE?