VEILIGE TROMBOSEZORG

BIJ U IN DE BUURT

INZAGE
IN UW DOSSIER
GEBRUIK
ONZE
APP

Oorzaak en gevolgen

Oorzaak
Trombose kan ontstaan als de bloedvaten aan de binnenkant niet glad meer zijn, dan treedt er aderverkalking op. Roken, een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en hoge bloeddruk spelen hierbij een belangrijke rol. Trombose kan ook ontstaan als de bloedstroom vertraagd is, zoals bij langdurige bedrust of na een operatie. Een trombosebeen kan hiervan het gevolg zijn. Ook een veranderde samenstelling van het bloed kan een trombose veroorzaken. Bijvoorbeeld als er te weinig eiwitten zijn die de bloedstolling remmen of als er te veel bloedcellen zijn. In sommige families komt trombose vaker voor, doordat de samenstelling van de stollingsfactoren in die familie anders is. Maar er zijn ook situaties waarin er geen oorzaak voor de trombose gevonden wordt.

Gevolgen
Soms raakt een stukje van een stolsel of een stolsel in zijn geheel los van de vaatwand. Als dat wordt meegevoerd met de bloedstroom en vastloopt in een ader of een slagader is er sprake van een embolie. Een embolie kan afkomstig zijn van een stolsel in een ader maar ook van een stolsel in een slagader. Gebeurt dit in de hersenen, dan heet dat een hersenembolie; gebeurt het in de longen dan heet dat een longembolie. Dit kan aanleiding geven tot het ontstaan van een hersen- of longinfarct. Het weefsel achter zo'n bloedprop krijgt dan geen bloed en dus geen zuurstof meer, waardoor het afsterft.

 

ZELFMANAGEMENT

IETS VOOR U?

Nieuws

TZD stopt met het versturen van de digitale doseerkaart via de email

Vanaf 21 augustus 2023 stopt TZD vanuit veiligheidsoverwegingen met het versturen van de digitale doseerkaart via de email. Wilt u op de dag van de hercontrole uw doseerschema digitaal inzien, dan vragen wij u de applicatie Tropaz te installeren.

Lees het volledige bericht

TZD gaat samenwerking aan met CAT

Vanaf 1 maart 2023 zal TromboseZorg Dichtbij zich aansluiten bij Centrum Antistolling en Trombosezorg (CAT)

Lees het volledige bericht

Resultaten Klanttevredenheidsonderzoek 2022

Klanttevredenheidsonderzoek 2022

Lees het volledige bericht

ZOEK JE MEER INFORMATIE?