VEILIGE TROMBOSEZORG

BIJ U IN DE BUURT

INZAGE
IN UW DOSSIER
GEBRUIK
ONZE
APP

Oorzaak en gevolgen

Oorzaak
Trombose kan ontstaan als de bloedvaten aan de binnenkant niet glad meer zijn, dan treedt er aderverkalking op. Roken, een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en hoge bloeddruk spelen hierbij een belangrijke rol. Trombose kan ook ontstaan als de bloedstroom vertraagd is, zoals bij langdurige bedrust of na een operatie. Een trombosebeen kan hiervan het gevolg zijn. Ook een veranderde samenstelling van het bloed kan een trombose veroorzaken. Bijvoorbeeld als er te weinig eiwitten zijn die de bloedstolling remmen of als er te veel bloedcellen zijn. In sommige families komt trombose vaker voor, doordat de samenstelling van de stollingsfactoren in die familie anders is. Maar er zijn ook situaties waarin er geen oorzaak voor de trombose gevonden wordt.

Gevolgen
Soms raakt een stukje van een stolsel of een stolsel in zijn geheel los van de vaatwand. Als dat wordt meegevoerd met de bloedstroom en vastloopt in een ader of een slagader is er sprake van een embolie. Een embolie kan afkomstig zijn van een stolsel in een ader maar ook van een stolsel in een slagader. Gebeurt dit in de hersenen, dan heet dat een hersenembolie; gebeurt het in de longen dan heet dat een longembolie. Dit kan aanleiding geven tot het ontstaan van een hersen- of longinfarct. Het weefsel achter zo'n bloedprop krijgt dan geen bloed en dus geen zuurstof meer, waardoor het afsterft.

 

ZELFMANAGEMENT

IETS VOOR U?

Nieuws

Nieuwe indeling van de doseerkaart

Omdat de medewerkers bloedafname de Trodex app gebruiken is het niet meer nodig het mededelingenstrookje in te vullen.

Lees het volledige bericht

Bericht voor zelfmanagement patiënten

Dit is de nieuwsbrief voor de zelfmanagement patiënten met daarin informatie over de antistollingsbehandeling of aandachtspunten

Lees het volledige bericht

Resultaat klanttevredenheidsonderzoek 2024

Hier vindt u de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek 2024.

Lees het volledige bericht

ZOEK JE MEER INFORMATIE?