VEILIGE TROMBOSEZORG

BIJ U IN DE BUURT

INZAGE
IN UW DOSSIER
GEBRUIK
ONZE
APP

Directe Orale Anticoagulantia (DOAC's)

In de media wordt al sinds 2009 regelmatig aandacht besteed aan nieuw type bloedverdunners. Dit betreft de middelen dabigatran (Pradaxa®), rivaroxaban (Xarelto®), Edoxaban / Lixiana en apixaban (Eliquis®).
Deze middelen worden voorgeschreven om een trombosebeen of longembolie na een heup- of knieoperatie te voorkomen (preventie).
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van deze middelen bij bepaalde aandoeningen. Hierin worden ze vergeleken met de vitamine K antagonisten (fenprocoumon en acencoumarol) die voorheen werden voorgeschreven. Hieruit blijkt dat deze middelen net zo effectief zijn voor mensen met hartritmestoornissen (boezemfibrillatie of atriumfibrillatie). Bovendien lijken ze minder bloedingscomplicaties te geven, met name minder hersenbloedingen.
Dabigatran en rivaroxaban zijn ook onderzocht voor de behandeling van veneuze trombo-embolie (trombosebeen en longembolie). Ook daarbij werden goede resultaten gevonden, vergelijkbaar met de behandeling met vitamine K antagonisten fenprocoumon en acenocoumarol.

Onderzoek naar bijwerkingen

Hoewel de onderzoeken goede resultaten laten zien, weten we nog niet alles over bijwerkingen. Dit komt omdat deze onderzoeken onder relatief gezonde mensen zijn uitgevoerd.
Van nieuwe geneesmiddelen daarnaast soms pas op langere termijn bijwerkingen gezien en dat kan ook gelden voor dabigatran en rivaroxaban. Naast dabigatran zijn er nog andere medicijnen die worden onderzocht voor behandeling van mensen met atriumfibrillatie of veneuze trombose waaronder apixaban. Daarom blijft onderzoek naar het gebruik van de middelen in de praktijk nodig.

Voordelen

Al deze middelen hebben het voordeel dat de werking ervanminder beïnvloed wordt dan bij de vitamine K antagonisten. Bijvoorbeeld door voeding of gebruik van andere medicijnen. Mede hierdoor is het in principe niet nodig de antistolling te controleren. Een bezoek aan de trombosedienst is dan ook meestal niet meer nodig zijn.

Vergoeding

Vraag bij uw zorgverzekering na wat de vergoeding is.

ZELFMANAGEMENT

IETS VOOR U?

ZOEK JE MEER INFORMATIE?